Najlepších vodných záchranárov majú v Prešove

11.09.2005 Prešov

Prešov 11. septembra (TASR) - Najlepších vodných záchranárov majú v Prešove. Potvrdili to piate Majstrovstvá Slovenska Vodnej záchrannej služby (VZS) SČK, kt...
Prešov 11. septembra (TASR) - Najlepších vodných záchranárov majú v Prešove. Potvrdili to piate Majstrovstvá Slovenska Vodnej záchrannej služby (VZS) SČK, ktoré sa dnes skončili v areáli prírodného kúpaliska Delňa v Prešove.

V kategórii jednotlivcov zvíťazil Radoslav Heštera, medzi ženami bola najlepšia Jana Rozmanová, obaja z Prešova. V meste ostal aj primát v kategórii družstvá muži v zložení Radoslav Heštera, Branislav Falat, Martin Humeňanský a Peter Liška.
Spolu s majstrovstvami vodných záchranárov sa konal aj memoriál jedného zo zakladateľov VZS Mariána Filčáka, v ktorom zvíťazil \"železný muž\" Marek Haluška z Liptovského Mikuláša a \"železná žena\" Dominika Mindášová z Prešova.
Ako informoval riaditeľ súťaže Martin Lipták, stretli sa na nej tri generácie plavčíkov, ktorí súťažili v ťahaní bremena, plávaní s dýchacím prístrojom či ovládaní veslice a surfového plaváka. Každá z disciplín má svoje špecifiká a vyžaduje si osobitné zručnosti a kondíciu pri záchrane životov na vodnej ploche.
Podľa prezidenta VZS SČK Karla Vrbku ročne sa utopí na Slovensku v priemere 150 ľudí. SČK školí plavčíkov vo svojich strediskách v Bratislave, Liptovskom Mikuláši a Prešove a v súčasnosti je držiteľom certifikátu približne 1200 plavcov - záchranárov. Problémom VZS ostáva legislatíva, keď chýba zákonná úprava tejto povinnosti pre prevádzkovateľov vodných plôch a mnohí sa jej vyhýbajú, dodal Vrbka.
 

Vyberte región